Şiddetsiz İletişim Atölyesi

– ŞİMDİ ONLINE! – “İletişim”, insan hayatındaki en temel yetkinliklerden biri. Yalnız olmadığımız her an farkında olarak veya olmayarak iletişim halindeyiz. Bu öyle bir alan ki beceri geliştirmek için ekilen her bir tohum, 1’e 10 veren bir çiçek gibi işte, evde, ailede, toplumsal hayatın her yerinde yeşerme potansiyeli taşır. Güçlü bir iletişim çok şeyi değiştirir.

İletişim, özünde anlama ve anlaşılma ihtiyaçlarının hayata yansımasıdır. İnsana dair her şey gibi çok karmaşık ve çok katmanlı bir kavramdır. Kültürle, coğrafyayla ve yaşam koşullarıyla iç içedir.

İyi iletişim, dar bir bakış açısından, yaşananları sürekli pozitif taraftan algılamak, iyiye yormak ve hem düşüncede hem ifadede negatiften kaçmak olarak algılanabiliyor. Hemen burada bir duralım: İyi iletişim, hiç negatif hissetmemek, negatif şeylerden hiç bahsetmemek demek değildir.

Amerikalı bir psikolog olan Marshall B. Rosenberg’in geliştirdiği; dünyanın etnik, dinsel ve siyasi çatışmaların olduğu pek çok bölgesinde, şiddetli anlaşmazlıkların arabuluculuk süreçlerinde kullanılan “Şiddetsiz iletişim” yöntemi bize yeni bir yol öneriyor. Ortaya konan yeni iletişim dili, “kendimizi ifade etme” ve “başkalarını dinleme” şeklimizi bir çerçeveye oturtmaya yardımcı oluyor.

Bu atölye çalışması, yapılacak uygulamalarla;

  • Yaşamın ve dilin içine sızmış olan şiddet unsurları,
  • Kendimizi tam olarak anlamanın ve şiddetten arındırılmış şekilde ifade etmenin yolları,
  • Duygularımız ve ihtiyaçlarımızla aramızdaki mesafeyi kısaltmanın çerçevesi,
  • Kendimize şefkat göstermek,
  • Karşımızdakinin duygu ve düşüncelerine duyarlı kalarak dinlemek,
  • Çalışma yönetimi

konularında katılımcıların farkındalıklarının yükselmesine destek olmayı hedeflemektedir.

Kendimizi geliştirmek istiyorsak, gelin işe “dilimizden” ve “iletişim yöntemlerimizden” başlayalım…

Kimler Katılabilir: İletişim becerilerine katkıda bulunmak isteyen herkes